Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK

25 Temmuz 2011

Avrupalı Gençler Çavuşlu Köyü'ne "Fransız" Kalmadı

Dilimizde ,“birşeye karşı yabancı durmak“ anlamında kullandığımız “Fransız kalmak” deyimi hiç değilse bir kez anlamını kaybetti. Malatya Çavuşlu Köyü İÖO'nun İMECE çalışmasına maddi destek toplayan Avrupalı gençler arasında Fransız'lar da var.

Lueven Üniversitesi üç yıldır TOVAK’ın Turunç’ta kurulu bilim ve kültür merkezinde doktora öğrencileri için “ekonomide innovasyon“ konulu uluslararası bir seminer düzenliyor.
Bu seminere dünyanın çeşitli ülkelerinden 15 dolayında öğretim üyesi ile, 50 dolayında doktora öğrencisi katılıyor. Gelenlere tabii, TOVAK’ın ne olduğunu, ne tür hizmetler düzenlediğini de anlatıyoruz. Bu sayede İMECE ile tanışan Avrupalı gençler kendiliklerinden “biz ne yapalım“ diye düşündüler. TOVAK adına Ursula Schneider ve Lueven adına Susanne Thorwards birlikte çalışıp, bir okul için gerekli İMECE kaynağını topladı. Malatya Cavuşlu Köyü İMECE’si bu gayretle başladı ve yine köyün emek birliği ile bitirildi. Müdür yetkili öğretmenimiz Hacı Kıran, duygularını şöyle ifade ediyor: “Bu mektuba nasıl başlayacağımı, duygularımı nasıl ifada edeceğimi gerçekten bilemiyorum. Çavuşlu Köyü ilköğretim okulunda yapılan İMECE çalışması o kadar onur ve o kadar mutluluk verici ki bu duyguları bir mektuba yazmak gerçekten çok zor. Bugün burada yapılan çalışmanın Çavuşlu Köyü halkı için ayrı bir önemi vardı; çünkü İMECE çalışması artık eskilerde kalmıştı artık bu tür çalışmalar köylerde pek yapılmamaktaydı, birçok gence İMECE ne diye sorulduğunda cevap dahi verememekteydi. Bunda haklılardı ne kadar köyde yaşasalar da artık insanların yaşantıları değişmişti. TOVAK’ın İMECE çalışmasıyla birlikte bütün köy halkı 7'den 70'e birlikte çalıştılar ve birlikte çalışmanın, birlikte başarmanın ve birlikte üretmenin ne demek olduğunu bunun vermiş olduğu hazzı ve mutluluğu tekrar yaşadılar. İMECE çalışmasını tekrar hatırlattığı için TOVAK ailesine Çavuşlu Köyü adına ayrıca teşekkürlerimizi sunuyorum.“ Bitmedi ki ! Gecen İlkbahar’da yeniden seminere gelen Avrupa’lı gençler, İMECE’ye yine “Fransız“ kalmadılar ve bu defa bir okulun İMECE’si için gerekli kaynağı yarattılar. Sosyal sorumluluk duygusu dünyayı küçültüyor, çünkü bu duygu yürekleri büyütüyor……