Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK

03 Eylül 2019

IV. Disiplinlerarası Uygulamalı Veri Madenciliği Çalıştayı Başarıyla Gerçekleştirildi

IV. Disiplinlerarası Uygulamalı Veri Madenciliği Çalıştayı; Çalıştay; Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Veri Bilimi Çalışma Grubu, Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) ve İstanbul Gelişim Üniversitesi işbirliği ile 25 Ağustos - 1 Eylül 2019 tarihleri arasında TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi’nde başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen çalıştaya Türkiye’nin çeşitli illerinden farklı üniversitelerden akademisyenler ve sektörden konuyla ilgili araştırmacılar katılmıştır. Katılımcılar, eğitmenler eşliğinde çalıştay için hazırlanan uygulamaları kendi bilgisayarlarında deneme fırsatı bulmuştur. Tüm sunumlar, R kodları, KNIME uygulamaları ve veri setleri katılımcılar ile paylaşılmıştır.

İlk gün çalıştay açılışı İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi emekli öğretim üyesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. Erdal BALABAN tarafından gerçekleştirilmiştir. Dr. BALABAN; veri madenciliğine giriş konusunda yaptığı sunumda öncelikle veri bilimi, veri madenciliği, makine öğrenmesi gibi günümüzde iç içe geçmiş ve araştırmacılar tarafından üzerinde çokça tartışılan kavramları ele almıştır. Sonrasında, veri madenciliği sürecini, veri madenciliği uygulama alanlarından sınıflandırma, kümeleme ve birliktelik kurallarını açıklamıştır. Veri madenciliğinde elde edilen modellerin performans değerlendirme yöntemleri ve performans değerlendirme ölçüleri hakkında bilgi vererek sunumunu tamamlamıştır. Ardından Marmara Üniversitesi İşletme Enformatiği Bölümü’nden Arş. Gör. İlkim Ecem EMRE tarafından R programlama diline giriş yapılmıştır. Öğleden sonraki ilk oturumda Prof. Dr. M. Erdal BALABAN ve Arş. Gör. İlkim Ecem EMRE tarafından R programlama diline üzerinde uygulama yapılarak, çalışmalara devam edilmiştir. En son oturumda katılımcılarla atölye çalışması yapılmıştır.

Çalıştayın ikinci günü sabah oturumunda; Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe ÇINAR ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sinem SARUL farklı veri madenciliğinde sınıflandırma yöntemlerini aktarmıştır. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe ÇINAR ve Dr. Öğr. Üyesi Sinem SARUL tarafından farklı sınıflandırma yöntemlerine ait R uygulamalarını göstermişlerdir. Öğleden sonraki ilk oturumda ise iki eğitmenimiz tarafından R programında katılımcılar ile birlikte uygulama yapılarak çalışmalar sürdürülmüştür. En son oturumda katılımcılar atölye çalışması yapılmıştır.

Çalıştayın üçüncü günü sabah oturumu; Medipol Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan SİLAHTAROĞLU metin madenciliği yöntemlerini aktarmıştır. Ardından Arş. Gör. Zehra Nur CANBOLAT tarafından R programlama dilinde duygu analizi uygulaması gerçekleştirmiştir. Öğleden sonraki ilk oturumda ise metin madenciliği algoritmaları ile Prof. Dr. Gökhan SİLAHTAROĞLU ve Arş. Gör. Zehra Nur CANBOLAT ile tarafından R programlama diline üzerinde uygulama yapılarak, çalışmalara devam edilmiştir. En son oturumda katılımcılarla atölye çalışması yapılmıştır.

Çalıştayın dördüncü günü sabah oturumu; Prof. Dr. Gökhan SİLAHTAROĞLU metin madenciliği yöntemlerinin KNIME programında nasıl uygulanabileceğini aktarmıştır.  Öğleden sonraki ilk oturumda KNIME ile metin madenciliği uygulaması gerçekleştirmiştir. Örnek uygulamalar yapılarak, çalışmalara devam edilmiştir.

Çalıştayın beşinci günü sabah oturumu; Prof. Dr. Erdal BALABAN veri madenciliğinde kümeleme yöntemlerini aktarmıştır. Ardından ve Arş. Gör. İlkim Ecem EMRE tarafından R programlama dilinde kümeleme uygulaması gerçekleştirmiştir. Öğleden sonraki oturumda ise katılımcılarla atölye çalışması yapılmıştır. Atölye çalışmasının ardından çalıştay, sertifika töreni ile sonlanmıştır.

Çalıştayımız, bilimsel çalışmaların yanı sıra sosyal içeriği (gala gecesi, deniz etkinlikleri ve hafta sonu tekne turu) ile katılımcılar arasındaki sosyal ilişkilerin ve arkadaşlıkların geliştirilmesini sağlamıştır. Böylece ilerleyen yıllarda birlikte araştırma, ortak çalışma yapılmasının ve proje geliştirilmesinin temelleri atılmıştır.

Bu yıl aramızda olan tüm katılımcılara ve eğitmenlere teşekkürlerimizi sunar, bir sonraki yıl yeni katılımcıları da aramızda görmeyi temenni ederiz. Çalıştayımızla ilgili tüm detaylara ve duyurulara https://verimadenciligi.tovak.org/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.