Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK

27 Şubat 2009

İMECE : İMECE' nin Kıvılcımı Merzifon'a atladı.

Merzifon Mehmet Çelebi ilköğretim Okulu'nun Müdür Vekili, gayretli öğretmen, Mehmet Çolak'ın başvurusunu TOVAK yanıtladı ve IMECE' nin katılımcı ve "hak etmeye dayanan" ilkelerini anlattı. Murat öğretmenin buna verdiği yanıt ise,İMECE' nin istekli ve duyarlı kadrolar için ne denli bir "biçilmiş kaftan" olduğunu sanki doğrulamak için yazılmıştı.

Bu mektuplaşmaları yazının devamında okuyabilirsiniz.
Merhabalar Tahir Hocam, Ben AMASYA Merzifon Mehmet Çelebi İlköğretim okulu Müdür Vekili Murat ÇOLAK Bildiğiniz üzere Nalan Hanım (Benim Nalan Ablam !) ile yazışırken siz ve çalışmalarınız hakkında bilgi sahibi oldum.Ben de kendi çapımda bir şeyler yapmak için çırpınırken güzel bir birlikteliğin başladığını ve aslında yalnız olmadığımızı öğrenmiş bulundum.Bunun motivasyonumuza ne kadar etkili olduğunu tahmin edersiniz.
Tahir Hocam; Ben Eylül ayında göreve başladım.Geldiğim okul ilçenin en köhne ve terkedilmiş sahipsiz okulu idi.Tamamen ideolojik sebeplerden dolayı varoş haline gelmiş bir mahalle ve öğrencileri....Hem veli hem de öğrenci , bu terkedilmişliği ve durağanlığı kabullenmiş ve okul sadece çocukların zaman geçirdiği bir bina olmuş.
Göreve geldiğimde önce öğretmen arkadaşlarla birlikte ne yapabiliriz onu kararlaştırdık.Tabii bu arada direnç de gördük. İşe öğrencinin ve velinin somut olarak hissedeceği değişikliklerden başladık. Örneğin Atatürk köşesini güzel bir biçimde dizayn ettik. Çünkü köşeden başka her şeye benziyordu. Kitap eksiğimiz vardı hatta hiç kitabımız yoktu.Sizlerin grubu sayesinde şimdi yardım bile edebilecek duruma geldik şükür. Nalan abla iki muhtaç okul ismi verdi onlarla iletişime geçip yollamayı düşünüyorum. Şimdi ki hedefimiz ise kaynak buldukça koridorları figürle boyamak ve canlı hale getirmek.Tahir Hocam başınızı ağrıttım. Ben de sizinle birşeyler yapmak istiyorum.
Her türlü göreve hazırım  Sizlere saygılar sunuyorum en kısa zamanda görüşmek üzere, Murat ÇOLAK ... Murat öğretmenim merhaba, Çalışmaya başladığınıza sevindim. Ben de Nalan hanım gibi düşünüyorum; nasıl olsa bir imkan yaratılır. Yalnız bundan çok daha önemli bir şey var: Köylülerin ve hatta öğretmenlerin gönüllü katılımı olmayan bir çalışmaya TOVAK DESTEK VERMEZ. Çünkü bizim işimiz esas olarak "okulların ihtiyacını gidermek" değil.
Bizim işimiz, birlikte iş yapma ruhunu yaratmak. Bu nedenle yapılan veya yapılacak olan işlerin köylüler ve okul katılımıyla olduğunu belgelemek, görüntülemek, vurgulamak daima aklınızda bulunsun. (Bitlis'te uyguladığımız bir çalışmaya ilişkin örnek olarak iki belgeyi ekledim.) Lütfen okulun mensubu değil, İMECE'nin gönüllüsü ve destekçilere karşı teminatı olarak görün kendinizi. Destek çağrılarında daima bu temayı ve bu farkımızı vurguluyoruz.
Destekçi adaylara, İMECE'nin farkının burada olduğunu, İMECE'nin bundan dolayı tercih edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu sözlerimizden ötürü destekçilere karşı mahçup olmamamızı ancak sizin bu konudaki titizliğiniz sağlayabilir. Sevgiler Tahir ... Tabii ki Tahir Hocam.Bunu biliyorum Zaten biz de o şekilde işe başladık...İlk aşamada fikirlerimin bir kısmını velilerimizle paylaştım.Bu güne kadar bu şekilde bir talep ile karşılaşmadıkları önce için şaşırdılar.Ama şimdi mesela boya işini tamamen kendileri yapıyorlar.
Hatta bir velimin bu işten anlayan bir arkadaşı da çok heveslendi ve boyama işini o da üstlendi. Duvar renklendirme ve figür işlemlerini ise bir resim öğetmeni arkadaşım yapıyor.(kadrolu resim öğretmenimiz yok maalesef.)O açıdan bir sıkıntımız yok.Biz bu işlere sadece çocuklarımız kendilerine özel ilgi hissetsinler diye başladık hocam.Sıkıntılarımızı Nalan ablaya ilettim sohbet esnasında.Çocuklarıma söz verdim daha da olmadı onlarla yola devam edeceğim.Çünkü yarın onlar geçecek bu işlerin başına.
Ben 3 sene Bakanlık’ta çalıştım ve inanın çok daha rahat bir ortamdaydım.Öğretmen eğitimlerinde görev alıyordum.Ama bütün geçmiş mesleki hayatım hep çocukların arasında ve onlar için birşeyler yaparak geçtiği için okula geri döndüm. Tahir hocam Bakanlık’daki hizmetiçi eğitim programlarında öğrencim olan birçok öğretmen de şu anda değişik yerlerde görevli ve bu çalışmalar onlara da örnek olacak. Şunu da söyliyeyim bütün olumsuzluklara ve bildiğiniz şartlara rağmen ben çok ümitliyim gelecek nesilden.Yeter ki biz üzerimize düşeni yapalım onları hayal kırıklığına uğratmayalım.
Hocam siz de bilirsiniz bu işin en iyi tarafı bu.Yavruların her sabah gülen gözlerini görmek. Siz de bir söylediniz bin ah işittiniz...Umarım sizi sıkmamışımdır :) Daha öncede yazdığım gibi ,varlığınız ve çabanız yeter hocam gerisi hiç önemli değil... Saygılarımı sunarken tekrar vaktinizi harcadığınız için teşekkür ederim...
Murat ÇOLAK