Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK

İMECE

Odağında Eğitim Olan Anlamlı Bir Toplumsal Hizmet Hareketi

TOVAK, Türkiye’nin kalkınma mücadelesinde pozitif bir değer yaratabilmek, bir “nokta” olabilmek için kurulduğu günden bu yana, yoksulluğu ve dengesizliği kuşatıp yok edebilmenin tek çaresinin bilgi, beceri, istek ve ahlak yönünden bunu başarmaya muktedir bir insan gücü yaratmak olduğuna inanmakta, bunun tek ve en önemli koşulunun toplumsal eğitim olduğunu savunmakta ve bunu herşeyin üzerinde tutmaktadır. Yıllardır özveriyle mücadele eden bir toplumsal hizmet kurumu olarak TOVAK, somut sonuçlara odaklanmanın ve “yapılır, bitirilir, görülür” anlayışının en iyi örneğini İMECE Projesi ile ortaya koymuştur.

İMECE Projesi, gönüllü kurumların, kişilerin, sosyal sorumluluk anlayışına sahip ticari kuruluşların, emek ve kaynaklarını aynı noktaya odaklayarak, küçük ya da büyük çapta bir toplum hizmetini el birliği ile tamamlama dayanışmasıdır.

İMECE Projesi, Türkiye’nin geleceği için farklılık yaratan güçlü bir destek, TOVAK’ın eğitime katkıda bulunmak isteyen her iyiliksevere, duyarlı kişiye ve kuruma mükemmel bir adres gösterici olmasını sağlayan kıymetli gözbebeğidir.

İMECE’de yerel yönetimler, köy ve mahalle sakinleri, öğretmenler, öğrenciler, duyarlı hayırseverler vardır. Derinden hissettiği yardımlaşma duygusuyla, canla başla çalışan bir gönüllü ordusu vardır. Yüzlerce yıldır toplumun genlerine işlenmiş olan hayırseverlik ve yardımlaşma duygusu, TOVAK İMECE’nin akla dayanan, açık ve samimi yapısında kendini en etkin biçimde göstermektedir. Bütün bu birlik ve beraberlik, yoksul köy ve mahallelerde yaşayan ilkokul çağındaki çocuklar daha iyi şartlarda okusunlar; kütüphanesiyle, bilgisayarlarıyla, ders araçlarıyla, yazı tahtası, kitap, kırtasiye, kılık kıyafet, spor malzemeleriyle, akmayan damı, boyalı duvarları, temiz tuvaletleri, sağlam kapı ve pencereleri, ışıl ışıl sınıflarıyla daha donanımlı hale getirilmiş okullarda eğitim alarak geleceğe umutla baksınlar diyedir.

Okul, İMECE Projesi’nin odak noktasıdır ancak gerçekte onarılmak istenen şey okul değildir elbette. Ülkemizde yeniden ayağa kaldırılmaya ihtiyaç duyan toplumsal dayanışmadır; işbirliğiyle tüm olumsuz şartlara göğüs gererek, toplumsal sorunlar karşısında kendi görevlerinin farkına varma bilinci, sorumluluk hissetme duygusudur.

İMECE, eğitimin ta kendisidir…

Ülkenin eğitim alanındaki ihtiyaçlarına hizmet etmenin en paylaşımcı ve aynı zamanda en öğretici yolu olan İMECE ile Anadolu’nun her köşesine ulaşarak 500’den fazla okulun onarımını sağlayan ve bu sayede büyük boyutta bir toplumsal hareket yaratan TOVAK, bu eğitim seferberliğinin bir parçası olmayı kabul eden herkesle birlikte yol almaya devam etmektedir. Duyarlı ve vicdanlı kişiler ve kurumlar, gerek sağladıkları maddi desteklerle ve gerekse sahada aktif çalışmalarıyla İMECE’nin sunduğu eğitim modelinden paylarını kıvançla alırken, okulları yenilenen öğrencilerin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve özlemini duydukları okula kavuşan bölge sakinlerinin yüzleri gülmekte, umutları tazelenmektedir. Bu beraberliğe iştirak eden herkes için İMECE mutluluk olmaktadır.

TOVAK’ın İMECE Projesi ile amacı, sadece ihtiyacı olan yerlere yardımseverler tarafından verilecek maddi desteklerin ulaştırılması değildir. Kaldı ki TOVAK, bugüne kadar gelen yardımları, sadece İMECE yoluyla katkıda bulunacağının taahhüdünü aldığı yerlere yönlendirmiş ve yaptığı her yardımda, İMECE alışkanlığının yeniden canlandığına gururla tanık olmuştur. En değerlisi ise, bugünün öğrencilerinin aydınlık Türkiye’ye daha iyi şartlarda hazırlanmasına katkı sağlayabilmek, onların yalnız olmadığını bir nebze hissettirebilmektir. Onarımı İMECE ile tamamlanan bir okul müdürünün ifade ettiği gibi:

“ Onların boyanan duvarlara, onarılan tuvaletlere değil; unutulmadıkları, değer gördükleri için, onları düşünen insanların varlığını yüreklerinde hissettikleri için kalpleri hızlı çarpıyor…”

Tüm İMECE çalışmalarında köy ya da mahalle halkının gönüllü olarak emek katkısında bulunması, her bir ferdin, yapabildiği ölçüde bir işin ucundan tutarak onarım çalışmalarına omuz vermesi, işbirliğinin en önemli koşuludur. Ancak İMECE'yi daha faydalı hale getiren ve değer katan bir başka husus vardır ki, o da yükseköğretim gençleri arasında yarattığı gönüllülük hareketidir.

İMECE'nin en önemli işlevlerinden biri, gönüllü üniversite gençliğinin okul onarımlarına katılımını teşvik etmesi ve buna hassasiyetle özen göstermesidir. Bu amaçla TOVAK, özellikle eğitim fakülteleri olan üniversitelerle bağlantı kurulmasına ve bu fakültelerin ders programında bulunan “ Topluma Hizmet Uygulamaları ” adlı zorunlu derste, İMECE’ nin uygulama projesi olarak seçilmesine önayak olmuştur. Bu dersin özü, öğrencilerin sahada uygulayacakları toplum hizmetidir.

Bu girişim neticesinde, başlangıç olarak Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 40 dolayında gönüllü öğrencisi, İzmir Kemalpaşa, Yukarı Kızılca Köyü İlköğretim Okulu’nu, köy halkının da gönüllü katılımıyla karınca gibi çalışarak onarmış, bu ilk uygulamayla başlayan projede bugüne dek ciddi bir mesafe alınmıştır.

TOVAK, bazı üniversitelerle birden fazla İMECE projesi için sözkonusu işbirliğini başarıyla sürdürmektedir. En önemlisi de, bugün dersin uygulama alanı olarak İMECE'yi seçen öğrenciler, İMECE'nin amacına ulaşması için kendi emeklerini ve mümkün olduğu takdirde başkaca destekleri de yaratıcı bir anlayış katarak, başarının elbirliği ile büyümesini sağlamaktadırlar...

Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak birçok alanda, yüksek sosyal sorumluluk bilinciyle pozitif değerler yaratan, eğitime verilecek desteğin ülkenin geleceğine destek vermek olduğuna inanan ve gençlerin donanımına sağlanacak her türlü katkıyı, Türkiye’ye yatırım ile eşdeğer gören ülkenin bankacılık sektöründeki öncü kurumlarından Denizbank, TOVAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ana çözüm ortaklığında İMECE Projesi’nin ana destekçisidir. TOVAK’la yapılan bu güç birliği, bugün yoksunluklar içinde okumaya çalışan çocuklara, öğretmenlere ve ailelere güçlü bir umut aşılamaktadır.

İMECE tek başına TOVAK’ın işi değildir; öyle olsaydı adı İMECE olmazdı.

Türkiye’nin kalkınmasına gönül veren her kişi ve her kurum, onuru ve kıvancı tamamen kendisine ait olmak üzere İMECE’nin istediği bir alanında yer ve görev alabilir. Böyle bir çalışmada, tasarımcı, teşvik edici, iletişim kurucu bir uygulama sekreteryasını üstlenmek ve tabii ki gücünün yettiği kadar da kimi hizmetleri bizzat yerine getirmek TOVAK için yeterli bir onur ve kıvanç kaynağıdır.

TOVAK İMECE’nin tüm birimleriyle ve destekçileriyle yarattığı sinerji ve sahada canla başla verilen gönüllü emek, dökülen ter, gösterilen olağanüstü çaba; herşeyden önce çocukların gözlerindeki ışıltıya tanıklık etmenin saadeti içindir.

Sizce buna değmez mi?

İMECE projesi hakkında daha geniş bilgiye www.tovakimece.org adresinden ulaşabilirsiniz.

İMECE